Isolering i hulmuren

Af en eller anden mærkelig grund, så fryser jeg. Jeg er ikke syg. Nej. Jeg synes bare, at væggene i huset er så kolde, og det giver mig den idé, at det trækker ind. I det tidlige efterår fik jeg sat nye vinduer i stuen. Alligevel er der koldt. De nye vinduer er ellers med dobbelt glas, og montørerne sørgede for at isolere godt rundt om vinduernes rammer. Så jeg forstår det ikke rigtigt.

Købte hus

Jeg købte huset for et par år siden. Dengang var jeg bare glad for at kunne flytte lidt ud på landet. Det at få en have, jeg kan passe og nyde om sommeren, havde længe været en drøm. Huset var billigt. Sælgeren var en ældre dame, som var nødt til at flytte i en beskyttet bolig.
Jeg havde fået handelen presset hurtigt igennem – og skal jeg være helt ærlig, så læste jeg ikke ejendommens tilstandsrapport ordentligt igennem. Det handlede dengang for mig om, at jeg skulle flytte – hurtigt.

Min ejendomsmægler gjorde mig, dog opmærksom på, at der var nogle forbedringer i huset, som jeg var nødt til at udføre – for egen regning. Det var jeg da også med på. Men jeg glemte alt om det i min entusiasme over endelig at kunne flytte i hus. Jeg flyttede ind og det første år, lagde jeg slet ikke mærke til, hvor koldt her faktisk var. Brændeovnen inde i stuen blev brugt flittigt. Ren hygge og harmoni.

Varme det hele op

Men her i vinters faldt jeg ved et uheld og brækkede den ene arm. I de uger, hvor armen var pakket ind i gips, kunne jeg faktisk ikke gøre så mange ting. En af dem var at tænde op i brændeovnen. Du ved, det her med at bære brænde ind ude fra garagen og få dem lagt fornuftigt i ovnen bliver noget bøvl, når man ikke kan bruge den ene arm fuldt. Så jeg måtte nøjes med at fyre med oliefyret. (Oliefyret skal i øvrigt skiftes ud her i den kommende sommer med en varmepumpe, har jeg bestemt.) Og i den periode, hvor jeg ikke brugte brændeovnen, lagde jeg mærke til, at huset sådan set aldrig blev varmet helt op. Du ved noget med kolde vægge og den slags.

Hulmursisolering

Jeg undrede mig lidt, men kom i tanke om, at jeg aldrig fik lavet den hulmursisolering, som ejendomsmægleren havde nævnt, var nødvendig. Jeg fik derfor hurtigt ringet til en fagmand, som kom og tog nogle prøver. Der var en eller anden forældet form for isolering i hulmurene, men han anbefalede, at jeg fik lavet en grundig efterisolering med et nyt og mere miljøvenligt materiale. Jeg fik at vide, hvordan processen er, og han gav mig et tilbud. Det var lidt dyrere, end jeg havde troet, det ville blive, men jeg besluttede at få det gjort alligevel. Så må jeg bare udskyde projektet med varmepumpen lidt endnu. Vi blev derfor enige om, at fagmanden kommer med sit hold i den kommende uge, og får lavet den nye hulmursisolering. Og jeg håber, at det vil betyde, at mit hus kan holde bedre på varmen.