Indretningsinspiration

Hvis man nu tænker sig om, så er der ikke sket så mange ændringer i den måde, vi bor på i de sidste 50 – 100 år. Vi har stadig soverum. Vi har stadig opholdsrum. At vi så har adskilt køkkenrummet fra opholdsrummet i en periode, er noget andet. I dag er vi jo vendt tilbage til at have ophold og køkken i samme rum. Det kaldes bare for samtalekøkken i dag. I gamle dage havde man altså samtalekøkkener af nød. Husene var ikke så store. De var svære at varme op. I køkkenet var der altid lunt. (Og sikkert også en stank af indelukkethed og mados).

I dag isolerer vi

I dag kan vi isolere bedre. Vi ved mere om hygiejne og godt indeklima. Alligevel er vi alle med på, at samtalekøkkener er gode. Ingen skal længere lukkes ud i – eller spærres ind i køkkenet.
Det eneste, nye rum, vi har fået ind i vores boliger, er faktisk badeværelset. Indtil man fik badeværelser, havde man faktisk klaret den personlige hygiejne i køkkenet. (jf. gamle westernfilm, hvor helten får et varmt bad, og bliver barberet af en kvinde med skjult kærlighed til ham…). Toiletbesøg foregik udenfor! – Enten på marken eller nede i baggårdens skur.

Indretning af badeværelse

Det var faktisk ikke før end i begyndelsen af 1900-tallet, hvor man begyndte at få vand lagt ind i boligerne, at man også fik lagt træk og slip toiletter lagt ind i selve boligen. Siden da må man sige, er vi ikke kommet længere. Mange har stadig deres hjemmekontor i stuen eller på soveværelset.
Det er faktisk kun indretning af badeværelse, at vi er kommet længere med. De indeholder jo ikke længere kun en toiletkumme og måske et badekar. De indeholder vaskesøjler, bidet, skabe og brusenicher. Det er blevet til et multifunktionelt rum. Og dermed er kravene til et nyt badeværelse øget.
Således er mine krav til mit nye badeværelse også blevet højere. Jeg kan ikke længere nøjes med et toilet, en bruser og en håndvask.

Ledte lidt på nettet

Da jeg forleden var på nettet for at lede efter firma, der kan komme og renovere mit eget badeværelse, søgte jeg på ”Nyt badeværelse København”. Og den søgning blev lavet, fordi jeg gider ikke at skulle sidde og sortere firmaer, der kun er aktive i Jylland fra. Så det er rart, at min hjemmecomputer giver mig muligheden for at søge lokalt. Jeg fandt en del firmaer, som har forskellige forslag til, hvordan et moderne badeværelse skal indrettes. Fantasien er stor. Nye materialer giver os nye muligheder. Ny teknologi hjælper os i det daglige.Fandt også lidt inspiration her faktisk: https://www.danspiring.dk/inspiration-til-badet/

Fx så kan jeg få et ultrasmart, moderne badeværelse med vaskesøjle og programmerbare maskiner, der kan styres via apps og wi-fi. Men essensen er jo, at næsten alle de gøremål, som er en del af dagligdagen, og som involverer vand, er blevet flyttet ind i et særligt rum: badeværelset. Det er kun madlavningen, der også involverer vand, som er ved at flytte ind i vores stuer igen. Gad vide, hvor længe det holder.
Jeg synes nemlig, at jeg så en artikel forleden, der handlede om, at nu vil folk gerne væk fra samtalekøkkener, fordi mados og rene stuer ligesom ikke passer sammen. Nå – vi ender med at handle her: https://badmodul.dk/