Efterskolernes dag på Hardsyssel Efterskole

Efterskolernes dag, en hjælp til at vælge

Efterskolernes Dag hjælper både unge og deres forældre med at vælge efterskole.

Den sidste søndag i september er der traditionen tro Efterskolernes Dag, hvor efterskoler over hele landet byder indenfor. På dagen lægger de mange skoler sig i selen for at præsentere sig bedst muligt over for både de unge og deres forældre. I 2012 er der Efterskolernes Dag søndag 30. september.

Mange familier vælger to eller tre skoler, som de vil besøge i løbet af de fire timer, som efterskolerne byder indenfor. Skolerne vil typisk ligge i nogenlunde samme geografiske område, for ellers kan det være svært at nå rundt. Til gengæld kan det være en fordel at vælge forskellige typer skoler til rundturen.

– Da vi for et par år siden var rundt på efterskolernes dag, besøgte vi tre skoler: En stor, en mindre og en midt i mellem. Det var samtidig vigtigt for os, at skolen havde et klart værdigrundlag. For os er det vigtigt, at vores børn både får faglige færdigheder, men også noget holdningsmæssig med sig i bagagen fra et efterskoleophold, siger Per Tornvig fra Holstebro, hvis ældste datter efter rundturen valgte Hardsyssel Efterskole som favoritten.

– Det var den skole, som hun syntes allerbedst om. Derfor skrev vi hende ind allerede på Efterskolernes Dag, så var det på plads, siger Per Tornvig.

Men det er ikke nødvendigt at vælge skole på dagen. Man kan også supplere rundturen på Efterskolernes Dag med en rundtur på nettet, hvor man kan nå langt rundt både geografisk og holdningsmæssigt på en enkelt aften ved computeren.

Hvor der tidligere var lange ventelister på mange efterskoler, er der i dag mere kamp om eleverne. Antallet af pladser på efterskolerne er udvidet, og samtidig er antallet af mulige elever for nedadgående. Det betyder skærpet konkurrence. En konkurrence, man også kan mærke omkring Efterskolernes Dag, hvor skolerne i dag er endnu mere synlige end tidligere.

– Der er ingen tvivl om, at vi skal være knivskarpe omkring Efterskolernes Dag. Vi skal både overbevise de unge og deres forældre på en halv time til tre kvarter. Men det er en god udfordring, og vi bliver bedre til det år for år, siger Rolf Sanderhoff, der er forstander på Hardsyssel Efterskole, som optager elever i 9. og 10 klasse.

Også i år får indsatsen på Efterskolernes dag et nyk opad, så de unge for alvor kan mærke, hvad det vil sige at gå på efterskole.

De senere år har Hardsyssel Efterskole skærpet sin profil omkring Outdoor, Performance, Sport og Film, og det har givet pote i form af stigende elevtal på skolen.

– For os er det vigtigt at have et bredt tilbud, hvor vi samtidig går i dybden omkring de forskellige emner. Mange skoler i vores område fokuserer næsten udelukkende på idræt og gymnastik. Det er godt for mange, men vi har valgt at gå et skridt videre, så vi fokuserer bredere uden at gå på kompromis med kvaliteten i de enkelte tilbud. Vi har høj kvalitet i vores idrætstilbud, men man bliver også beriget på andre områder. Det har vist sig at være et godt match for mange, siger Rolf Sanderhoff.

[box type=”info”] Hardsyssel Efterskole ligger i Vejrum fem kilometer fra Struer og ti kilometer fra Holstebro.[/box]