Testamenter og bolig?

For mange år siden arvede mine søskende og jeg et hus. Det var min onkel, som i sit testamente skrev, at vi skulle arve det. Han var ugift og havde ikke nogen børn selv. Og han var faktisk uvenner med vores mor, så hun skulle ikke arve. Det er et stort hus, og vi har lejet det ud i. Det har givet os hver især en lille, ekstra indkomst. Rart. Vi ejer hver især 25% af ejendommen.

Ny situation

Men nu er der opstået en situation, hvor en af mine brødre har brug for penge. Han vil købe en ny bolig til sig selv og sin familie og har derfor brug for nogle penge til udbetalingen. Derfor har han spurgt os andre, om vi vil købe hans andel i huset.

Umiddelbart synes jeg, at det er ærgerligt, at han vil sælge. Sælger han sin andel, så mister han den lille månedlige indkomst fra huslejen. Han har dog besluttet sig og forsøger at lave en god bolighandel for os alle. Sådan et boligkøb kan virke ganske kompliceret faktisk.

Værdien i huset er steget temmelig meget, siden vi arvede det, og jeg tænkte, at han vel egentlig bare kunne låne pengene til udbetalingen i banken, og så bruges sin andel af den månedlige indkomst til at betale det af med. Men det vil han ikke.

Hvordan deler vi?

Den anden af mine brødre vil ikke købe en tredjedel af de 25%, men jeg har talt med min søster om det. Hun vil sådan set gerne købe, og det vil jeg også. Så vi har tilbudt min bror, at vi køber hans 25%. Det betyder naturligvis, at vores andel af indkomsten, men også udgifterne, vi har til vedligeholdelse af huset, stiger. Og det kan blive noget knas at bokse med. Ok. Det er nemt nok, at vi tre, som beholder huset, deler udgifter og indtægter i forholdet 25% – 37,5% – 37,5%, men alligevel. Der var nogle store udgifter til varmepumpen, vi fik sat op sidste år. Og det er det, som jeg er lidt bekymret over: Vil, indtægten fra huset kunne opveje, at jeg får en stigning på 50% af mine udgifter? Min søster har lidt det samme problem. Det er nemmere at dele udgifterne, når man er 4, end når man er 3. Simpelthen.

Skal vi have et børnetestamente?

Men det er jo ikke kun et spørgsmål om indkomster og udgifter. Der er også alle de administrative ting, som skal ordnes i forbindelse med handelen, vi laver med vores lillebror. Vi skal have fat i en bolig‐advokat, som kan vejlede os igennem det her med ny skødeskrivning og ændringer i vores egne testamenter.

Hmmm – vi skal vel ret beset vurdere, om vi skal have et decideret børnetestamente også?
Det koster også penge. Og det er faktisk ikke, fordi vi er rige. Vi er ganske almindelige arbejdende mennesker, der ejer et hus sammen. Lige nu er min søster ved at finde en god bolig‐advokat, som kan hjælpe os. Hun var ikke glad for den advokat, vi brugte, dengang vi arvede huset. Jeg har ellers sagt til hende, at han gjorde sit arbejde effektivt, uden at vi blev involveret i hele processen. Han havde jo fået en fuldmagt fra os, så han kunne håndtere opgaven.

Nå – men vi fandt da undervejs Danmarks billigste priser på https://skoede247.dk/skode-prissammenligning/