Indesluttet datter

Min datter er meget indesluttet. Hun er ikke længere den glade pige, jeg altid har syntes, at hun er. Hun fortæller mig ikke meget om sig, selv når hun kommer på besøg. Hun er tavs og mut. Jeg har forsøgt at spørge hende, om hun er ked af noget. Hun siger bare, at det er hun ikke. Men jeg synes, at det virker meget mærkeligt. Jeg har forsøgt at spørge hende om, hvordan det går med hendes forhold til den mand, hun er sammen med. Hun fortæller mig så nogle historier om, hvor godt hendes kæreste har klaret en eller anden opgave på jobbet. Hun fortæller mig ikke om, hvordan de har det sammen. Eller om noget de har oplevet sammen.

Kan ikke lide ham

Jeg bryder mig ikke om han. Han er et meget egoistisk menneske. Alt handler om ham. Jeg har haft dem til middag et par gange, og det har været uudholdeligt at høre på, at han altid fremhæver sine egne egenskaber, som om de er verdenssucceser. Han taler altid om, hvor godt han har løst en opgave på arbejdet. Han taler også tit ned til min datter. Det er, som om at hun bare er til for at servicere ham. Jeg forstår egentlig slet ikke, hvad hun ser i ham. Ok. Han kan være meget charmerende og er da også god til at huske at tage blomster med til mig, når jeg endelig inviterer dem. Men ærlig talt. Jeg tror, at min datter bliver undertrykt af ham og han selvoptagethed.

Fantastisk psykoterapeut hjalp

Sidst hun var her alene, sagde jeg det til hende. Jeg fortalte hende, hvordan jeg opfatter hendes kærestes opførsel overfor hende. Hun var ikke meget for at indrømme, at han er en selvoptaget nar, men sagde faktisk, at hun selv har tænkt det samme. Hun var ked af det. Hun fortalte mig, at hun virkeligt føler, at han har smadret hendes selvtillid. Hun fortalte mig også, at hun nu var begyndt at gå i psykoterapi i København hos Gitte Høj, og at hun håber, det vil hjælpe på deres forhold. Det har været dårligt i lang tid.
Jeg må sige, at jeg var noget rystet, da hun sagde det. Men også glad for, at hun endelig åbnede op overfor mig. Jeg er jo hendes mor. Hun skal da kunne fortælle mig alt.

Fremskridt på alle fronter

Hun fortalte mig, at hun startede hos psykoterapeuten for et par uger siden. Hun havde selv taget beslutningen om det, fordi hun kunne pludseligt ikke genkende sig selv i sit forhold.
Ja, ærlig talt, så blev jeg rigtigt glad for, at hun fortalte mig det. Jeg synes, at han har mishandlet hende – psykisk. Selvfølgelig kunne jeg ikke lade være med at sige til hende, at jeg egentlig mener, at det er hendes kæreste, der burde komme i terapi. Han er jo helt ude, at trit med virkeligheden og hans måde at tale til hende på er nedgørende.

Min datter så på mig med et overrasket udtryk i øjnene. Hun fortalte, at det var faktisk noget, hun selv har tænkt, og at det er noget, hun har talt med psykoterapeuten om.

Psykoterapi kan være en afgørende hjælp for en indesluttede datter, der måske kæmper med at åbne op og vise sin sande følelsesmæssige tilstand. For mange unge kvinder, der føler sig indesluttede, kan terapi tilbyde en vej til større selvforståelse og interpersonel åbenhed.

At forstå problemet: Indesluttethedens mange ansigter

Indesluttethed er ikke bare et spørgsmål om at være genert eller reserveret; det kan være en kompleks blanding af social angst, lavt selvværd, og undertiden en dybere følelsesmæssig eller psykologisk blokering. Denne tilstand kan være rodfæstet i tidlige erfaringer, traumer, eller måske en opvækst, hvor følelsesmæssige udtryk ikke blev opmuntret eller værdsat.

Hvorfor psykoterapi hjælper

Psyko-terapeutiske sessioner tilbyder et trygt rum, hvor den unge kvinde kan udforske sine følelser og tanker uden frygt for dom. Gennem samtaler med en psykoterapeut får hun mulighed for at identificere og arbejde med de underliggende årsager til hendes indesluttethed. Dette er essentielt, da forståelse og bevidstgørelse er de første skridt mod forandring.

Psykoterapiens metoder og teknikker
  1. Samtaleterapi: Denne form for terapi hjælper ved at opmuntre til verbal udtrykkelse af tanker og følelser. Ved at tale åbent om sine bekymringer, kan den indesluttede datter begynde at bryde ned de barrikader, hun måtte have bygget omkring sine sande følelser.
  2. Kognitive adfærdsterapeutiske teknikker (CBT): Disse teknikker er nyttige til at identificere og ændre de negative tankeprocesser, der bidrager til indesluttethed. Ved at genkende og udfordre disse tanker, kan hun begynde at se verden og sig selv på en mere positiv og realistisk måde.
  3. Mindfulness og afspændingsteknikker: Disse hjælper med at håndtere angst og stress, som ofte er ledsagere til indesluttethed. Ved at lære at være ’til stede’ og rolig kan hun bedre håndtere sociale situationer og reducere følelsen af at være overvældet.
  4. Familie- eller gruppesessioner: Disse sessioner kan være yderst gavnlige, da de involverer familiemedlemmer eller peers, hvilket understøtter en forbedret kommunikation og forståelse inden for familiens eller gruppens dynamik. Disse interaktioner kan også fremme nye måder at interagere på, som kan styrke den unges sociale færdigheder og selvtillid.

Et skridt ad gangen

Rejsen mod at overkomme indesluttethed gennem psykoterapi er en proces, der kræver tid, tålmodighed og engagement. Det er ikke en lineær proces, og der vil være udfordringer undervejs. Men med den rette terapeutiske støtte kan en indesluttet datter gradvist finde frem til en mere åben og selvsikker version af sig selv.

I denne proces er det vigtigt at huske på, at hver lille sejr tæller. Hver gang hun formår at udtrykke en følelse, tage del i en gruppeaktivitet, eller simpelthen åbne op om en bekymring, er hun et skridt nærmere et mere frit og åbent liv. Med støtte og forståelse kan psykoterapi være den hjælpende hånd, der fører hende ud af skyggerne og ind i lyset.