Ondt i ryggen efter sport

Hjælp til skadet krop

Når man træner meget, så er det efterhånden nødvendigt, at man ikke bare træner i sin sport, men også følger med i, hvad der findes om ny viden om forskellige træningsmetoder. Og det er helt nødvendigt, at man også følger med i, hvilke hjælpemidler man kan – og må – tage i brug. Især er det sidste nødvendigt – altså hvad man må – hvis man træner på eliteniveau og deltager i konkurrencer og kampe. Men er man ikke konkurrencemenneske, men bare godt kan lide at bevæge og bruge sin krop, og derfor udøver en sport på hobbyniveau, så er det altså også ret fornuftigt at følge med i ny viden om den sport, man udøver.

Der er flere grunde: For det første kan den nye viden være med til at forebygge og afhjælpe eventuelle sportsskader. Det er muligvis den vigtigste grund.

Masser af problemer

En sportsskade er aldrig sjov at skulle håndtere. Faktisk kan den føre til konflikter – derhjemme eller på jobbet. Med konflikter mener jeg ikke skænderier. Jeg tænker på konflikter, man får inde i sig selv, fordi man føler sig uduelig eller ineffektiv.

For det andet: Når man udøver sport, så sker det oftest i klub-regi. Og det vil ofte betyde, at der også er et socialt liv i klubben, som man deltager aktivt i. Fx sådan noget som julefrokost. Fastelavnsfest eller bare en tur i biografen sammen med nogle af klubkammeraterne. Får man så en sportsskade, ja så er man ligesom sat ud af det sociale liv i en tid. Især hvis man er meget uheldig.
For det tredje: Viden om hvad der sker, kan være med til at afhjælpe, at en holdkammerat – eller bare en klubkammerat – får en sportsskade. Man taler jo primært med kammeraterne om sin sport. Og her kan der værdifulde oplysninger at hente.

De såkaldte recovery boots

Fx så kendte jeg ikke til Recovery Boots, førend der var et klubmedlem, der fortalte mig om dem. Jeg havde fortalt hende om, hvor øm jeg var i benene efter træningen. Og hun spurgte mig, så, om jeg nogensinde havde prøvet at bruge et par Recovery Boots efter træningen. Jeg måtte jo fortælle hende, at jeg slet ikke vidste, hvad det var. Hun forklarede mig det, og jeg prøvede et par, som hun lånte mig. Det var en god hjælp at få. Jeg er ikke længere så øm i benene, fordi nu har jeg købt mine egne.

Kender du massagepistoler?

På samme måde har jeg her i sidste uge fortalt et nyt medlem i klubben om Recovery Boots, fordi hun havde det samme problem, som jeg havde haft. Hun vidste godt, hvordan en massagepistol fungerer, men kendte intet til Recovery Boots. Jeg forklarede hende, så fordelen ved at bruge dem efter træning.

Så, ja, jeg vil til enhver tid mene, at man bør holde sig opdateret omkring sin sport og alt, hvad der ligger i periferien af den. Om det handler om ormekure til hunde, der deltager i agility konkurrencer, eller om det handler om træningsmetoder og hjælpemidler til forebyggelse af sportsskader, er lidt ligegyldigt. Bare man kommer hele vejen rundt om sporten.