Byens mange låse

Selvom det er efterårsferie, så her jeg ualmindeligt travlt. Eller netop fordi det er efterårsferie? Jeg bliver hele tiden ringet op af fortvivlede mennesker, der har haft indbrud, og vil have nye låse på deres døre til boligen. Tyveknægtene har åbenbart været ualmindeligt flittige indtil videre. Hvis det fortsætter sådan i resten af efterårsferien, får jeg rekordomsætning for denne måned. Som låsesmed i København har jeg da også en ret stor målgruppe: Alle bygninger i hele byen.

Travlt på Østerbro

Men den har især været helt gal på Østerbro her i ferien. Det har måske noget at gøre med, at der bor rigtigt mange børnefamilier der. De tager vel på et par dages ferie hos bedsteforældre andre steder i landet, og så har tyvene fri bane. Når de kommer hjem, så ser de, at der har været indbrud, og ringer til mig. Jeg er populær åbenbart, eller også er der vildt mange indbrud, så alle låsesmede i København har meget arbejde.

Det gør dog stort indtryk på mig, hvor lidt folk ved om sikkerhed i boligen. Jeg har set flere familier få rodet hele deres bolig igennem af indbrudstyve, som med simple redskaber har kunnet dirke låsen til lejligheden op uden, at nogen andre i bygningen har opdaget dem. Det gælder både for hovedindgangen til trappeopgangen og til selve lejlighedernes hoveddør. De aner simpelthen ikke, at man bør få låsene skiftet ud, når man flytter ind. Nogen ved det, men undskyldningen, de giver for ikke at få det gjort før indbruddet, er sket, er, at de har glemt det. Fair nok. Meget menneskeligt. Men det bør virkeligt komme højere op på huskelisten, når man flytter. Et indbrud kan medføre grumme omkostninger: Ting, som er blevet stjålet og psykisk sygdom.

Tag ved lære!

Men folk lærer ikke. Jeg havde ikke regnet med, at der ville blive så mange forespørgsler efter at få skiftet låsene ud i denne uge. Men godt, jeg er da glad. Også selv om jeg ikke er den dyreste låsesmed.
Når jeg skal ud til en bolig, hvor låsen skal skiftes, aftaler jeg altid en tid med boligens ejer om det. Men det er altid med et forbehold: Kommer der et opkald, om en mistet nøgle får det prioritet – vi kan jo ikke have, at folk står uden for deres dør i regn og kulde og efteråret, er virkeligt over os nu. Så ejeren af boligen må vide, at hvis jeg får sådan et opkald, så bliver han nødt til at vente en lille, halv times tid.

Oplukning er en stor ting

Det sker nemlig også ofte, at folk glemmer deres nøgler på deres arbejdsplads. Og selvom de har en sikker lås, så skal de jo låses ind. Det tager ikke lang tid, højst 20 – 30 minutter, så det kan de godt vente på.At være låst ude er en hyppigt forekommende ting – se mere her: https://www.dencyklendelaasesmed.dk/mistet-noegle/

Som regel ved jeg, hvad det er for nogle nøgler, jeg vil foreslå, bliver sat i en bolig. Jeg kender jo efterhånden byen ret godt og ved, hvad der bliver vægtet. Sikkerheden er altid førsteprioritet. Men der er forskel på, om det skal være en elektronisk lås, eller om det skal være en stik‐lås. Nogle mennesker er meget forbeholdne overfor de elektroniske låse. Andre kan godt se det fornuftige i at have en enkelt nøgle både til hovedindgangen og til bagtrappen og cykelkælderen.