Hvilken varmepumpe er bedst

Nu skal vi til at se på varmepumper. Beslutningen er taget. Vi skal have sådan én. Vi ved bare ikke, hvilken type vi skal købe. Der er forskel. Er det en luft/luft varmepumpe, eller er det en luft/vand, vi skal købe? Vi ved ikke så meget om varmepumper endnu, men det skal vi nok få styr på. Kender jeg min mand ret, så vil han bruge tiden, det tager til at finde ud af, hvad der er bedst for os.

Stor prisforskel

Vi kan dog se, at der er temmelig stor forskel i priserne på de forskellige typer varmepumpe, man kan købe. Det kan jeg egentlig ikke helt forstå: hvorfor koster en luft/vand varmepumpe op til ca. 10 gange mere end en luft/luft? Det er da ikke logisk.

Og dog, der er en logik. Det har noget at gøre med, at luft/luft varmepumper ikke har så stor en rækkevidde som en luft/vand har. Man skal altså bruge flere luft/luft varmepumper for at varme – eller køle det samme rum op eller ned med, i forhold til hvis man installerer en luft/vand varmepumpe. Det er min mand, der har forklaret mig det. Jeg er ikke så teknisk og interesserer mig overhovedet ikke for fysik og den slags. Og varmepumper er ikke lige min store interesse. Jeg vil bare gerne spare nogle penge på el-regningen og være mere hensynsfuld overfor miljøet.

Håndværkerfradrag?

Min mand har også forklaret mig, at vi kan bruge håndværkerfradraget til at få et skattefradrag for omkostningerne, vi får ved at skulle betale installatøren, som skal sørge for, at varmepumpen bliver sat korrekt op. Det er da dejligt.
Men vi har som sagt ikke bestemt os endnu. Min mand er i fuld gang med at regne på økonomien. Det vil være en voldsom udgift at købe en luft/vand varmepumpe, men den er nok mere effektiv. Og han har regnet ud, at den vil tjene sin udgift ind over en 6 – 8 års periode. Det er da ikke så længe. Men hvis vi køber en billig luft/luft varmepumpe, vil den så kunne holde i mange år? Og vil den kunne klare opgaven at varme tilstrækkeligt op?

Billig varmepumpe luft til vand

Måske skal vi ikke tænke så meget i økonomien, men lede mere generelt efter en billig varmepumpe?
Måske kan vi finde en rigtig god og billig luft/vand varmepumpe og så ved hjælp af håndværkerfradrag, og et banklån kunne få råd til sådan en. De er jo bedre og kraftigere.

Jeg synes ikke, at min mand skal bruge så mange kræfter og timer på at undersøge sagerne mere. Vi skal tage en beslutning nu, og få den varmepumpe installeret, inden kulden for alvor sætter ind. Vi kan godt nå det, inden vi skal til at tænde alt for meget op for oliefyret. Installatøren, vi kender, har sagt, at det tager en dags tid for ham at sætte varmepumpen op, så er det ikke noget med, at vi finder én, og får den bestilt i en fart? Pengene skal vi nok finde – på en eller anden vis. Hvis banken ikke vil låne os pengene, så er jeg parat til at spørge min far om et lån.