Photo of a 2 Fireman Killing a Huge Fire

Brande og datacentre

Denne sommer har været præget af ekstremt vejr – i hele Europa. Vi har hørt om enorme oversvømmelser i Centraleuropa. Vi har selv haft en meget voldsom storm. Og som om det ikke er nok, så har vi faktisk også haft et par skovbrande. Godt nok ikke af samme kaliber, som dem, de har haft i Sydeuropa, men alligevel. Det er meget ekstremt. Oftest, når vi ser billeder af flammehavene fra Sydeuropa, så får vi sådan et billede af inferno og helvede på nethinden.

Inferno

Og, ja, det er et inferno for de mennesker, som brandene rammer. De mister måske deres hjem. Og i mange tilfælde også deres levevej: Små turisme-relaterede virksomheder eller deres landbrug og dyrehold. Vi tænker naturligvis på de mennesker. Og vi glemmer, at herhjemme opstår der også brande. Vi hører bare ikke så meget om dem. Måske fordi vores brandmænd er dygtige – og fordi vi har lært at brandsikre bygninger rigtigt godt.

Og så selvfølgelig også fordi, vi er lovlydige mennesker, der overholder lovene og hører efter, hvis vi ikke må brænde fx træaffald af. Vi gik jo glip af Skt. Hans bålene i år på grund af det tørre vejr og dermed forbud mod at tænde bål.

Brande i bygninger

Men når en brand i en bygning opstår, så har ejeren som regel været forudseende nok til at etablere de nødvendige rumslukningsanlæg, så branden enten slås ned hurtigt – eller i det mindste ikke breder sig voldsomt. Fx så kan du være stensikker på, at der er sat systemer til brandslukning med Inergen op i mange af de offentlige bygninger, som vi kan få adgang til. Og ja, de store koncerner – fx indenfor medicinalindustrien – har også sørget for, at deres datacenter er brandsikret. De har jo ofte mange data gemt på deres egne servere – og da servere i et rum udvikler meget varme, så skal der være sikker datacenter brandslukning i de rum, hvor de står. Ellers bliver det en katastrofe for koncernen.

Inergen-anlæg er de bedste

Oftest anvendes der brandslukningssystemer, der bruger Inergen. Inergen er en kunstig luftart, som består af 3 luftarter, der naturligt findes i atmosfæren. Inergen er meget effektivt til brandslukning, fordi luftarten simpelthen kvæler ild. Og det gør den på den måde, at når Inergen sprøjtes eller pumpes ind i et rum, så vil den sænke iltniveauet i rummet. Som bekendt: Ild kan kun overleve, hvis den får tilstrækkeligt med ilt. Og det gør den ikke, når der anvendes Inergen. Inergen er derfor at foretrække, når der skal etableres et godt rumslukningsanlæg.

Luftarten kan faktisk redde mange og meget, fordi det formår at kvæle en ildebrand i dens meget tidlige stadie. Det har vi mange beviser for. Fx så har rumslukningsanlæg, der baseres på Inergen, reddet kulturskatte og kostbare klenodier, fordi der blev etableret særlige anlæg til brandslukning med Inergen på fx slotte og museer.

Dertil kommer, at Inergen ikke er en farlig luftart for mennesker. Der er eksempler på, at mennesker har opholdt sig i et rum, hvor der blev pumpet Inergen ud via små diskrete ventiler. De kom ikke til skade. De fik højest en lille ubehagelig hovedpine i få timer.